Storytelling een hip fenomeen?

Published by Inge Kaptein on

Storytelling een hip fenomeen?

Niet echt! Verhalen vertellen we al eeuwen, een aansprekend verhaal is andere koek. Tegenwoordig worden we overladen met ontelbaar veel informatie. Op de website van De Persgroep Nederland lees je dat de stroom aan informatie de afgelopen 20 jaar meer dan 20 keer zo groot is geworden.

Hoe onthouden we alles? Door juist jouw verhaal uniek en concreet te maken, zodat jouw publiek aan je lippen hangt. En dat is juist mogelijk met storytelling. Gewoon de persoonlijke en onweerstaanbare verhalen van het bedrijf.

Hieronder zes tips om jouw verhaal aansprekend te vertellen.

1.Zorg voor interesse Identificatie is interesse. Jouw doelgroep wil zich herkennen in jouw product of dienst. Ze willen erbij horen, bijna aan kunnen raken. Zo verbind je mensen aan je organisatie. Breng je merk tot leven met pakkende verhalen. Hoe hoger de identificatie, hoe beter mensen het verhaal onthouden, doorvertellen en terugkoppelen.

2. Betrek je publiek

 Zowel online als offline is het belangrijk een goede interactie te hebben met je publiek. Beantwoord niet alleen vragen, maar ga het gesprek aan. Praat met je doelgroep, laat ze meedenken. Ook tijdens het vertellen van jouw verhaal betrek je je gesprekspartners actief bij het dialoog. Geef het gevoel dat ze belangrijk voor je zijn.

3. Deel ervaring en gevoel Neem mensen mee in jouw beleving, in jouw verhaal. Zonder verhaal geen samensmelting. Deel je gevoelens. Bouw een band op met je publiek. Creëer een sterke verbinding tussen jouw als spreker en je publiek.

4. Vertel persoonlijke anekdotes 

Storytelling is een instrument dat de emotie raakt. Maak je verhaal krachtig met persoonlijke anekdotes. Wat jouw bedrijf biedt of doet, is allang bekend. Juist wat achter de schermen gebeurt, de persoonlijke verhalen, maken indruk en blazen leven in jouw boodschap. Gegarandeerd succesvol.

5. Gebruik pakkende voorbeelden In abstracte woorden iets vertellen over bijvoorbeeld innovatieve producten of de nieuwste technieken blijven niet hangen. Het zijn langdradige en stoffige verhalen die niets doen in ons hoofd. Wij willen juist weten hoe mooi, handig of vernieuwend een product is. Geef voorbeelden, dat spreekt meer tot de verbeelding en blijft hangen.

6. Blijf vooral jezelf 

Spreek de taal die bij jou en jouw doelgroep past. Ga niet ineens formeel praten. Maak je verhaal authentiek. Mensen willen juist persoonlijke verhalen horen. Geen gladde plaatjes, maar oprechte, echte verhalen. Vertel je ‘corporate story’ alsof je bij iemand op visite bent!

Dus ja, is storytelling een hip fenomeen? Nee, maar we vertellen ons verhaal wel op een verbeterde en doeltreffende manier! Het is de sleutel tot succes.

Meer weten over storytelling en communicatie klik dan op deze link.

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *