Missie en visie, waarden en strategie

Published by Inge Kaptein on

Is missie en visie, waarden en strategie gesneden koek voor jouw bedrijf?

In theorie zijn deze drie zaken (missie en visie, waarden en strategie) ooit wel eens geregeld, geformuleerd, maar zijn deze nog steeds actueel? Streef je ze nog na?
Is jouw antwoord nee dan is het een goed plan om je toch weer te buigen over deze drie pilaren waarop jouw bedrijf gebaseerd is. Houd ze actueel en leef ze na. Missie visie en strategie, nog zonder waarden!

Vraag je eens af: Wie zijn wij als organisatie, waar gaan we naartoe en welke wegen bewandelen we om ons doel te behalen?
Een krachtige missie en visie zijn vaak simpel geformuleerd. Het is van belang dat je keer op keer terug kunt keren naar de kern van de zaak.
Zie het als de broninformatie waaruit je kunt werken en bepalen waar je met je bedrijf staat.

Hoe fijn is het als je dag in dag uit gedreven en zeer bewust aan de slag kunt gaan? Je met elkaar in gesprek blijft over de dingen die jullie met
elkaar belangrijk vinden. De mogelijkheden bespreken om jullie doelen te behalen. Iedere dag opnieuw en zo stap voor stap jullie doel bereiken.
Zorg dus dat al je medewerkers de kennis van de missie, visie, waarden en strategie beheersen,  welke positie ze in het bedrijf ook hebben. Iedere bijdrage doet er toe en maakt van de medewerkers ambassadeurs.

Ben jij bewust van het belang van een heldere missie visie strategie? Helaas wordt dit nog wel
eens onderschat en dit terwijl het toch een hele belangrijke basis is tot succes!

Pizza metafoor | IngKaCommunicatie

Ik las pas een prachtige metafoor. Je kunt nog zulke mooie ingrediënten hebben maar als je geen bodem hebt kun je nooit een pizza maken.
Kortom de bodem is de basis van alles daarna kun je deze bekleden en verrijken met ingrediënten om een mooi en in dit voorbeeld lekker, eindproduct te creëren.

Missie en Visie, Waarden en Strategie met als aanvulling heel belangrijk “Waarden”.

Missie:
Waarom bestaan we? Waarom zijn wij opgericht? Wat is de permanente opdracht? Wat is ons ultieme hoofddoel?

Visie:
-Wat willen we zijn?
-Waar staan we voor?
– Wat verbindt ons?

-Hoe is het toekomstbeeld?
-En hoe willen we dat bereiken?

Waarden:
Waar geloven wij in? Wat zijn de regels en gedrag binnen de organisatie? Wat zijn de waarden en normen van de organisatie zowel intern als extern?

Doelen:
Waar richten wij ons op? Welke meetbare resultaten moeten we bereiken? Waar staan we over bijvoorbeeld drie jaar?

Strategie:
Wat moeten we doen? Welke besluiten moeten we nemen? Hoe pakken we het aan? Op welke manier gaan we onze resultaten bereiken?

SMART:
Voor het bepalen van concrete doelstellingen kun je gebruik maken van de SMART- methode. Deze SMART- methode staat voor: Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch en Tijdgebonden. Hiermee geef je richting aan de doelstellingen en geef je aan welke resultaten, wanneer bereikt moeten worden. Missie en Visie, Waarden en Strategie; Wil je hier meer over weten neem dan contact met mij op.


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *